NSK24 Keynote – Bjørt Samuelsen

English version below

Dear scouts, kære spejdere, kære alle sammen

Det er mig en ære at stå her sammen med jer til en stor spejderkonference her i Norðurlandahúsið. Hjertelig velkommen til Færøerne!

I mødes her for at tale og diskutere emner som den grønne omstilling, krig i Europa, køn og kønsidentitet og teknologi. Emner, som er relevante og vigtige for os alle.

I Færøerne bor der 55 tusind indbyggere og her er næsten 1000 spejdere. Kring om i verden finder der omkring 55 millioner spejdere. For hver færing findes der altså næsten 1000 spejdere i verdens lande. Dét er imponerende.

Jeg håber, at I, i tillæg til en spændende spejdersamling, kommer til at se og opleve lidt af vores smukke land. Af naturen, kulturen og gæstfriheden, som vi ønsker at byde vores gæster. Af vores sprog, som vi gør meget for at bevare og udvikle. Og at opleve det færøske vejr, som er kendt for at kunne skifte mellem forår og høst, sommer og vinter – på én og samme dag.

Vi er midt i ”lembingini”, den årstid, hvor fårene får lam. I og omkring hver en bygd og by vil I se nylæmmede lam blive slikket ren af moderfåret, rejse sig og stå på vaklende ben for en kort stund, for siden at springe omkring på engen sammen med andre lam. Vi bliver vækket af solsorten og stærens parringssang og Tjaldur, vores nationalfugl – Tjeld eller strandskaden – lægger æg i sin rede. Den flyver langvejs fra lunere og mildere himmelstrøg, for at lægge sine æg og få sine unger på disse øer.

Vi, som lever og bor her, forstår jo godt, hvorfor det er lige hér, at de vil lade deres unger komme til verden. For ikke kun ser vi Færøerne som et undersmukt sted, men dette er og skal være et godt sted for unge at vokse op.

Hvis sportsresultater er et mål for ungdommen trivsel, så scorer vi højt. Jeg håber, at nogle af jer var her onsdag aften, da Færøerne vandt 34-27 i håndbold over Nordmakedonien, og dermed nu er meget tæt at komme til VM i håndbold. De færøske unge har selvtillid, tro på egne evner og modet til at tage op kampe i bedste David-mod-Goliat stil, som bærer vores land til uhørte sejre. Vi vil gøre alt for at forbedre og gøre omstændighederne for de unge til at trives på Færøerne endnu bedre, så så mange som muligt ønsker at blive her eller at vende hjem igen efter endt uddannelse i udlandet. I tillæg til de sportslige færdigheder, så giver sporten ofte de unge nogle af de samme gode grundværdier og styrker, som spejderlivet gør. Ikke mindst fællesskabsfølelesen og dét at ville gøre en forskel, også for sit land.

Vi føler os vældig privilegerede at bo i et af verdens tryggeste og bedst udviklede lande. Som at vokse op midt i en smørklat i den store verdensgrød. Det er et privilegium, som alle de nordiske lande kender. Sammenlignet med store deler af verden, så lever vi trygt og stort set ufarligt med adgang til mad, rent vand og tag over hovedet. Med adgang til skole og uddannelse. Med adgang til arbejde og til et sikkerhedsnet for dem, der ikke kan arbejde. Jeg selvfølgelig er smertelig klar over, at der er dem, der falder igennem og af forskellige årsager ikke får glæden af vores kollektivt byggede samfunds goder, og den hjælp, de har brug for. Men gennemsnitsborgeren i Norden kører på første klasse. Og vores forbrug av resurser og der af afledt CO2-udslip er i top. Nogle gange kan vi fristes til at lukke øjne og ører, og lulle os i vores trygge hule. Men, vi ønsker og er forpligtet til at deltage i verden. At tage ansvar og bidrage. At arbejde for fred og sameksistens mellem verdens lande.

Selv om solen skinner i dag, så ved vi, at store tunge skyer hænger over os. Over Europa, over verden, og også over Norden. Verden er en utryg plads. Krig, klimaforandringer, fakenews og voksende ulighed mellem rig og fattig, er nogle af de største trusler, som udfordrer os. Desuden er vi udfordret af nye teknologier, som er både velsignelser, men også kan være forbandelse.

Forandringstider er tema for denne store nordiske spejdersamling. Og så vist har verden altid forandret sig, men næppe nogen gang med den rivende hast, som nu. Kan vi, og kan spejderbevægelsen gøre en forskel? Kan du gøre en forskel?

Ja, vi må aldrig slutte med at tro på, at vi kan gøre en forskel. At hver en og enkelt af os, kan gøre noget. Spejderbevægelsen er ikke politisk. Den rummer mennesker fra alle samfundslag, og med forskellige holdninger og tro. Spejdere fra hele verden kan gå forrest og sprede budskabet om sameksistens, menneskelighed og fred. Og om at passe på naturen. Om at være et godt menneske. Om at sætte sin næste hellere end sig og sit i centrum. Derfor er spejderbevægelsen, som jo har 117 år på bagen, nok mere relevant og tiltrængt end nogen gang.

Om to år – i 2026 – er det 100 år siden, at den første spejderforening blev stiftet på Færøerne. Den 2. februar 1926 blev ”Skótalið Sigmund Brestirsonar” stiftet, de gule spejdere, og to år senere kom de grønne spejdere, da kvinderne stiftede KFUK-spejderne, senere kom KFUM-spejdere og også Frelsens hær stiftede spejderforening.

Jeg var selv KFUK spejder og bar stjerner og mærker på ærmet og jeg husker stadig hvor spændt jeg var for at få et spejderbælte – jeg havde lånt min fars gamle – og min første spejderkniv. Jeg erindrer særligt godt en spejderlejr på Kambsdalur, hvor vi fik venskaber og gode minder, som lever endnu, selv om der er næsten 45 år siden. Jeg husker møderne under Baden-Powels billede, hvor vi gav spejderløfte.

Vi lovede at være ærlige, gode mennesker og gøre gode gerninger. Som teenager flyttede fokusset nok andre steder, men, jeg håber at jeg bærer med mig noget af det gode, som blev lagt i os til møderne, på turene og i samlinger omkring bålet. Måske det stadig har en vis indflydelse på mit daglige politiske arbejde – det kan vi håbe, i alle fald 😉 Også min far, som i dag er 87 år, var spejder. Som bedstemor håber jeg, at mine børnebørn træder ind i traditionen, når de er gamle nok. Mine spejderting og skrøner venter på dem.

I Baden-Powels ”Scouting for Boys”, er en spejders hovedansvar at hjælpe dem, som er i fare og nød, alt det, som står i din magt. Et gyldent og ærefuldt mål, som dog for selv den bedste af os, kan være svært at leve op til i en verden, hvor ”jeg”, ”mig” og ”mit” i stor grad har overtaget for ”vi”, ”os” og ”fællesskabet”.

Robert Baden-Powell huskede os på at gøre mindst en god gerning – for andre vel at mærke – hver eneste dag. Gerne flere, men mindst én. Når 55 millioner spejdere gør én god gerning hver dag, 365 dage om året, så kan det selvfølgelig mærkes. Gode gerninger har det med at sprede sig som ringe i vandet. Og som spejderhøvdingen også påmindede: Når du går i seng om aftenen, hvis du nu ikke fik gjort den ene gode gerning – så lav mindst to i morgen 😊

Sir Robert Baden-Powells seneste tale, kort før sin død i februar 1941, har budskab, som er relevant for os, også i 2024: “Nature study will show you how full of beautiful and wonderful things God has made the world for you to enjoy. Be contented with what you have got and make the best of it. Look on the bright side of things instead of the gloomy one.

But the real way to get happiness is by giving out happiness to other people. Try and leave this world a little better than you found it and when your turn comes to die, you can die happy in feeling that at any rate you have not wasted your time but have done your best.”

 

Jeg vil gerne takke Føroya Skótaráð for anledningen til at hilse på jer alle – og ønske jer gode dage sammen.

En gang spejder altid spejder, og derfor vil jeg til slutte med disse ord på færøsk:

Eg lovi at gera mítt besta fyri – altíð at halda skótalógina, altíð at hjálpa øðrum og í einum og øllum at vísa meg sum ein rættan skóta.

Takk fyri!

 

Bjørt Samuelsen

løgtingsforkvinna


Speech at the Nordic Scout Summit, Norðurlandahúsið, 10. May 2024

It’s great to stand here with you at a major scout conference here in Norðurlandahúsið.

A heartfelt welcome to the Faroe Islands!

You’ve come together here to discuss topics like green transition, war in Europe, gender and gender identity, and technology. Topics that are relevant and important.

In the Faroe Islands, there are 55 thousand inhabitants and almost 1000 scouts. Around the world, there are about 55 million scouts. For every Faroese, there are almost 1000 scouts in countries around the world. That’s impressive.

I hope that, in addition to an exciting scout gathering, you’ll get to see and experience some of our beautiful country. The nature, the culture, and the hospitality that we want to offer our guests. Our language, which we work hard to preserve and develop. And to experience the Faroese weather, which is known for changing between spring and autumn, summer and winter – all in one day.

We are in the midst of ‘lembingini’, the season when sheep give birth to lambs. In and around every village, you’ll see newly born lambs being licked clean by their mothers, standing up on wobbly legs for a short while, then jumping around the meadow with other lambs. We’re awakened by the blackbird and the starling’s mating songs, and Tjaldur, our national bird – the oystercatcher – lays eggs in its nest. It flies from far warmer and milder climates to lay its eggs and raise its young on these islands.

We, who live and reside here, understand well why they choose to let their young come into the world here. Because not only do we see the Faroe Islands as a uniquely beautiful place, but this is and should be a good place for young people to grow up. If sports results are an indicator of youth well-being, then we score high. I hope some of you were here Wednesday evening when the Faroe Islands won 34-27 in handball against North Macedonia, putting us to the chance of qualifying for the Handball World Cup.

Faroese youths have confidence, belief in their own abilities, and the courage to take on challenges in a David-versus-Goliath manner, leading our country to unheard-of victories in several sports. We will do everything to improve and make conditions for young people to thrive in the Faroe Islands even better, so that as many as possible want to stay here or return home after completing their education abroad. In addition to sporting skills, sports often instill in young people the same good basic values and strengths as scout life does. Not least, the sense of community and the desire to make a difference, also for one’s country.

Yes, we feel very privileged to live in one of the world’s safest and most developed countries. It’s like growing up in the middle of a lump of butter in the big world porridge. This privilege is one all the Nordic countries know. Compared to large parts of the world, we live safely and almost without danger, with access to food, clean water, and shelter. With access to school and education. With access to work and to a safety net for those who cannot work. I’m painfully aware that there are those who fall through the cracks and, for various reasons, do not benefit from our collectively built societal structures and the help they need. But the average citizen in the Nordic countries is traveling first class. And our consumption of resources and the resulting CO2 emissions are top-notch. Sometimes we may be tempted to close our eyes and ears and nestle in our safe cave. But we want and are obliged to participate in the world. To take responsibility and contribute. To work for peace and coexistence among the world’s countries.

Even though the sun is shining today, we know that heavy clouds hang over us. Over Europe, over the world, and over the Nordic countries. The world is an insecure place. War, climate change, fake news, and growing inequality between rich and poor are some of the greatest threats that challenge us. Furthermore, we are challenged by new technologies, which are both blessings and curses.

Times of change are the theme of this great Nordic scout gathering. And indeed, the world has always changed, but hardly ever at the rapid pace it does now. Can we, and can the scout movement, make a difference? Can you make a difference?

Yes, we must never stop believing that we can make a difference. That each and every one of us can do something. The scout movement is not political. It encompasses people from all walks of life, with different opinions and beliefs. Scouts from all over the world can lead the way and spread the message of coexistence, humanity, and peace. And about taking care of nature. About being a good person. About putting others before oneself. Therefore, the scout movement, which has been around for 117 years, is perhaps more relevant and needed than ever.

In two years – in 2026 – it will be 100 years since the first scout association was founded in the Faroe Islands. On February 2, 1926, “Skótalið Sigmund Brestirsonar” was founded, the yellow scouts, and two years later the green scouts arrived when the women’s YWCA scouts were founded, later followed by YMCA scouts and the Salvation Army also founded scout associations.

As child, I was a YWCA scout and wore stars and badges on my sleeve, and I still remember how excited I was to get a scout belt – I had borrowed my father’s old one – and my first scout knife. I particularly remember a scout camp at Kambsdalur, where we made friendships and good memories that still live on, even though it’s almost 45 years ago. I remember the meetings under Baden-Powell’s picture, where we took the scout oath. We promised to be honest, good people, and to do good deeds. As teenager, the focus probably shifted elsewhere, but I hope I carry with me some of the goodness instilled in us during meetings, on trips, and in gatherings around the campfire. Perhaps it still has some influence on my daily political work – one can hope, at least 😉 Even my father, who is now 87 years old, was a scout. And I hope my grandchildren will step into the tradition when they are old enough. My scout things and tales are waiting for them.

In Baden-Powell’s “Scouting for Boys,” one of the scout’s main responsibilities is to help those who are in danger and need, everything within your power. A golden and honorable goal, which, however, can be difficult to live up to for the best of us, in a world where “I”, “me”, and “mine” have largely taken over the place of “we”, “us”, and the community.

Robert Baden-Powell also reminded us to do at least one good deed – for others, mind you – every single day. Preferably more, but at least one. And when 55 million scouts do one good deed each day, it certainly makes a difference. Good deeds have a way of spreading like ripples in the water. And as the chief scout also reminded us: When you go to bed at night, if you haven’t done that one good deed – then make sure to do at least two tomorrow 😊

Sir Robert Baden-Powell’s final speech, shortly before his death in February 1941, carries a message that is relevant to us, even in 2024:

“Nature study will show you how full of beautiful and wonderful things God has made the world for you to enjoy. Be contented with what you have got and make the best of it. Look on the bright side of things instead of the gloomy one.

 

But the real way to get happiness is by giving out happiness to other people. Try and leave this world a little better than you found it and when your turn comes to die, you can die happy in feeling that at any rate you have not wasted your time but have done your best.”

 

Finally, I would like to thank the Faroese Scout Council for the opportunity to greet you all – and wish you good days together.

Once a scout, always a scout, and therefore I will conclude with these words in Faroese:

Eg lovi at gera mítt besta – fyri altíð at halda skótalógina, altíð at hjálpa øðrum og í einum og øllum at vísa meg sum ein rættan skóta.

Thank you!

 

Bjørt Samuelsen

Speaker of Parliament